Sint-Petersburg

Na een week rust kan ik enigszins tevreden terugblikken op een bijzonder WK, dat in Sint-Petersburg plaatsvond. Wij vertrokken vier dagen voordat het allemaal begon, zo hadden we nog even de tijd het water en de omgeving te verkennen. Gedurende die voorbereidende dagen hebben we alleen maar goede wind gehad. Helaas hadden we dat geluk niet tijdens het evenement zelf…

De eerste wedstrijddag waren we nog in staat met een beetje wind te varen, maar vanaf dag twee ging de wind definitief liggen. Gelukkig hadden we bij voorbereidende trainingen omgeving goed verkend. In de directe nabijheid van het wedstrijdgebied stond Europa’s hoogste gebouw, de Gazprom-tower (462 m), die de wind behoorlijk kan beïnvloeden. Als de wind precies vanaf die toren kwam, was deze heel instabiel.

WK Sint-Petersburg

De eerste twee dagen waren de kwalificaties wedstrijden voor de gold- en silverfleet, ik stond zestiende in het algemene klassement! Dit was eigenlijk het eerste evenement waar ik een start maakte waar ik tevreden mee was. Helaas konden op de derde dag geen races varen omdat er onvoldoende wind was. Dit soort dagen zijn moeilijk, je wacht de hele dag op het strand op het sein om toch het water op te gaan. Het is moeilijk je focus te houden. De druk werd hierdoor ook een beetje opgevoerd, omdat als je een dag niet kan varen het betekent dat je in het totaal drie races minder kan varen dan normaal. Hierdoor zou ik niet in staat zijn om een tweede aftrekrace te varen. Aangezien ik al één slechte race had gehad in de kwalificaties, kon ik me er nu niet nog eentje veroorloven.

WK Sint-Petersburg

De wind kwam niet terug, en de wedstrijdleiding nam de beslissing om bij een kortstondige meting van een windsnelheid van 5 knopen al te starten. Door al die zeilen die in beweging komen is het laatste beetje wind ook weg. Bij een lichte wind (8 kts) hebben de lichte surfers een voordeel, maar als er praktisch geen wind is, dan zijn de sterke (vaak ook wat zwaardere) surfers juist in het voordeel. Er kwam hierdoor een enorme verschuiving in het algemeen klassement. Ik wilde heel graag een plek in de top twintig behouden. Ik was daar in mijn hoofd al te druk mee bezig en voordat ik het wist lag ik ineens in de achterhoede op de laatste race op de vierde wedstrijd dag. Een 32ste plek in die race betekende dat ik op de laatste dag (nog 1 race te gaan) moest presteren om mezelf in de top twintig te houden, want ik stond hierdoor inmiddels negentiende. Bij die laatste race was ik wederom niet in staat om mijn hoofd bij het meest belangrijke te houden: de tactiek. Uiteindelijk heb ik het op de laatste race wederom laten liggen, waardoor ik uiteindelijk op de 21ste plek ben geëindigd dit WK.

Hoewel dit evenement alweer een stuk beter is gegaan dan de andere twee belangrijke evenementen van dit jaar, besef ik me wel hoe ver ik nog verwijderde ben van mijn uiteindelijke doel. Ik zal nog een hele hoop meters moeten maken voordat ik daadwerkelijk ga meedoen aan de top van de jeugd, laat staan van de senioren.

WK Sint-Petersburg