Trainingsstages Santa Pola

Hoi allemaal, het is alweer een tijdje geleden.

De winterperiode is altijd een beetje een saaie periode voor een windsurfer; er zijn geen evenementen waar je je voor moet voorbereiden en je zit eigenlijk meer in de gym dan dat je op het water staat.

Wel is het altijd leuk om toch even te kunnen ontsnappen van het koude Nederland. Dit jaar heb ik dat (vanwege mijn op komst zijnde eindexamen) helaas niet kunnen doen in Nieuw-Zeeland of ergens anders ver weg maar wel in Santa Pola, Spanje. Ik ben hier vaker geweest, vorig jaar waren we hier ook met het team. Het is een goeie plek om je voor te bereiden op het aankomende seizoen, wat een periode gaat worden met een hoop nieuwe uitdagingen.

Trainingsstages Santa Pola

Het merendeel uit mijn team inmiddels geen jeugd meer. Dat betekent dat ik komend jaar aan meer seniorenevenementen zal meedoen dan jeugd. Ik ben zelf ondertussen ook wel toe aan die stap, het wordt voor mij namelijk steeds lastiger om te voldoen aan het ideale gewicht voor de jeugd, die ligt zo rond de 65 kilo.

Daarbij komt dat wij zo goed als gestopt zijn met de RS:X klasse (!!!). Zoals misschien bekend, heeft World Sailing in november besloten om de RS:X als Olympische klasse te vervangen voor de IQfoil. Zoals af te lezen valt aan de naam, zullen wij met deze nieuwe IQfoil over het water vliegen in plaats van erop. Wij hebben met het gehele team besloten om ons vooral te focussen op de toekomstige spelen, die van 2024 en 2028, waar er sowieso gefoild zal worden.

Na een tijdje te hebben gefoild moet ik zeggen dat het echt goed verslavend is. Er komt ook heel veel bij kijken, omdat de snelheden zo hoog liggen zijn kan je (zoals ook in de Formule 1) grote verschillen maken door je materiaal goed af te stellen. We zijn er wel achter gekomen dat de mensen die tactisch het slimst zijn zullen vanzelf wel weer komen bovendrijven, het is alleen een stuk leuker geworden!

Al met al kan ik terugkijken op een goede winterperiode. Komende maand zal ik helaas even het surfen op een iets lager pitje moeten zetten en iets meer in de boeken moeten duiken. Hoewel in mijn hoofd ik altijd bezig ben met surfen, zal ik toch ook moeten slagen voor mijn examens.