Over Max Castelein

Passie voor windsurfen

Sinds 2016 ben ik opgenomen in het RTC (Regionaal Talenten Centrum) windsurfen en doe ik mee met wedstrijden, discipline course racing. Ik ben in 2002 geboren, dus toen was ik veertien jaar oud. Na ongeveer vier maanden trainen met het RTC stond ik al aan de start van mijn eerste Europese kampioenschap Bic Techno 293. Ik word snel ongeduldig als het niet de eerste keer goed gaat en had toen al een vrij hoge verwachting van mezelf. Maar de meeste jongens waar ik tegen voer (leeftijdscategorie tot 17) waren ouder en veel ervarener dan ik, dus mijn uiteindelijke resultaat was niet geweldig. Pas in 2018 hoorde ik voor het eerst bij de beste vijftig procent (de zogenaamde Goldfleet) op een WK, wel een beetje tot mijn frustratie. Dit was een erg belangrijk moment voor mij omdat ik toen pas het gevoel had dat ik echt mee deed aan het evenement. Bovendien leverde het me een Belofte status op, die het gemakkelijker maakte school en surfen te combineren.

Over Max Castelein

Vanaf 2017 merkte ik al dat ik snel grote stappen aan het maken was. Ik besloot, hoewel ik nog een jaar in de under 17-leeftijdsklasse op de Bic Techno kon meedoen, om over te stappen naar het olympische board: de RS:X, die eigenlijk voor de under 19-klasse bedoeld is. Dit board paste beter bij me dan het board waar ik eerder op voer. Gelukkig was dat in 2018 ook terug te zien in mijn resultaten, ik miste op slechts één puntje de top tien tijdens de Medemblik regatta under 19 in Medemblik, en op het wereldkampioenschap in Penmarch voer ik een 37ste plek, waarmee ik ruim in de Goldfleet kwam. Dat waren resultaten waar ik een jaar eerder best trots op zou zijn geweest, maar inmiddels wilde ik alweer meer en beter.

Die groei zet nog steeds door, ieder evenement leer ik weer een heleboel nieuwe dingen. Het leerproces is bij lange na nog niet afgerond. Gelukkig maar, want ik wil nog heel veel meer bereiken in mijn sport.